Proiectul Mărțisor-2013

 

 

*Mărturisire

Ideea Proiectului Mărțișor a pornit de la un pariu.Cu mine însămi!

În ultima vreme am auzit mult prea des noi -cei rămași acasă,voi –în cel mai frumos caz ăia, care ați ales să plecați:uneori prea mult constrânși de o viață care nu vrea să-și arate decât partea ei prea dură,alte ori împinși de o lungă și nesfârșită iluzie sau  pur-și-simplu din dorința de a încerca și „aerul ozonat” al altor locuri sau poate,chiar norocul.Fiecare cu motivația lui.Bineștiută doar de el.Așa că,prin simpla alegere personală am contribuit vrând-nevrând la crearea acestui „noi” și „voi” ,fără să conștientizăm prea mult implicația directă în ceea ce experții numesc fenomenul emigrației românești.

În momentul când am auzit că pentru mulți dintre prietenii apropiați eu însămi nu mai eram eu,ci „voi”am realizat  adâncimea prăpastiei care s-a creat între noi,despre care eu nu știam nimic și pe care nu aș fi bănuit-o cândva.Și m-a durut.

De atunci,port  în spate greutatea ca de plumb a acestui „voi”stereotipat și mă străduiesc să înțeleg încrâncenatul păienzeniș de prejudecăți în care s-a format și unde se întreține,în mod mai mult sau mai puțin justificat.Și mai ales încerc să înțeleg,de ce este cu putință asta? Cum capcana prejudecăților se află la discreția multora,e mult prea greu să reziști,mi-am zis.Și-am iertat.Dar,(prea)voi-ul din spatele meu a rămas…

Poate,mult prea încrezătoare în  Liberul meu Arbitru am uitat că mai devreme sau mai târziu,fiecare trebuie să facem conturile  cu pământul unde ne-am născut.Probabil,în numele acestei origini comune cineva se poate simți chiar și trădat.Dar, eu știu că în viața asta a mea unică și,până la proba contrarie irepetabilă,este  cu mult mai important ca eu să nu mă trădez pe mine însămi și demnitatea mea.De român!

A fi emigrant/imigrant e o condiție.Pe care oricare fiecare dintre cei în cauză,fie că  o conștientizeză sau nu, trebuie să o accepte în mod implicit.Și o poartă cu sine ca pe o pecete chiar dacă de o parte condiția (mereu aceeași!) se scrie cu „e”,iar de cealată se preferă „i”-ul.Ca cele două fețe ale zeului Ianis : pleci dintr-un aeroport și ești unul,iar în celălalt când cobori ești deja,altul.Singurul loc în care ți se „permite”(sic!) să fii tu însuți rămân cele două sau mai multe ore de călătorie când, suspendat pe …<<aripile vântului>>,ți se „îngăduie”(sic-sic!) să te numești simplu doar…călător! {…E condiția ta.A unui dezrădăcinat.Și o accepți!pentru că știi că este alegerea ta.}

Lingvistic poate fi mai mult decât justificată această diferențiere,dar în plan personal lucrurile se simplifică și devine doar un mod diferit de a-l scrie pe Acasă .

…M-a durut și mă doare! pentru că simt mult prea multe energii consumate într-un un discurs steril și fără sens care dacă ar găsi maturitarea și inteligența necesară s-ar opri doar un moment și ar realiza că unii pentru altii suntem  o resursă nesfârșită care poate fi transformată într-un un câștig enorm pentru noi toți.Mai ales,sufletesc.

Dar,asta cere din partea fiecăruia multă înțelegere,unitate de spirit și bineînțeles,un sincer dialog bine ancorat în realități.Pentru că de astă dată,realitățile noastre sunt numeroase,iar ca români ne manifestăm cât mai românesc posibil,în bine și în rău,atât în interiorul granițelor,cât și în exteriorul lor pentru că Pământul Mamă, ROMÂNIA are același nume pentru oricare dintre noi,fii ei născuți a fi români!

Așa s-a născut ideea de a crea punți de legătură cu tot ce înseamnă român și românesc.Între cei rămași și cei pierduți prin toate colțurile lumii.Din dorința de combate greutatea unui „voi” prea sisific,alimentat pe nedrep și pronunțat cu prea mare ușurință.

Este apelul meu către cei mulți,foarte mulți poate mult prea tăcuți care știu să fie Români și doar atât!

Dacă tu ești românul/româca acela/aceea pe care eu îl/o cunosc bine,ajută-mă să câștig pariul cu mine! deschide-ți sufletul așa cum numai tu știi mai bine și întinde brațele la unica noastră horă:

A  NOASTRĂ, A ROMÂNILOR!

Pentru a participa la Concursul Mărțișor 2013 citește  cu atenție toate detaliile facând click pe pagina următoare sau trimite un e-mail la   infomartisor2013@gmail.com

 

Annunci

Rispondi

Inserisci i tuoi dati qui sotto o clicca su un'icona per effettuare l'accesso:

Logo WordPress.com

Stai commentando usando il tuo account WordPress.com. Chiudi sessione /  Modifica )

Google+ photo

Stai commentando usando il tuo account Google+. Chiudi sessione /  Modifica )

Foto Twitter

Stai commentando usando il tuo account Twitter. Chiudi sessione /  Modifica )

Foto di Facebook

Stai commentando usando il tuo account Facebook. Chiudi sessione /  Modifica )

w

Connessione a %s...