Proiectul Mărțișor-2013 EXPO-CONCURS

*Proiectul Mărțișor—2013

Noi,Românii !

Sărbătorirea zilei de Mărțisor este una dinte cele mai frumoase obiceiuri  care se înâmplă pe la  noi  și istoria lui împletește credințele cu vechile tradiții ce se pierd în timpuri ancestrale.

Nu-mi mai amintesc cum arăta primul mărțisor pe care l-am primit și nici care a fost cel mai „prețios”,dar cu siguranță sunt la loc de cinste în casetele memoriei mâinile mamei mele care la fiecare început de martie,cu regularitate, găsea timpul potrivit să unească firul roșu cu cel alb și,cu o măestrie numai de ea știută,să ne dăruiască nouă și casei întregi protecție și puțin mai multă voioșie.

…Am frumoasa convingere că tabloul acesta atât de familiar nu este numai al meu,ci al multora:bărbați și femei care în familiile de origine l-ați cunoscut foarte bine!…

Cu  neasemuită pricepere,femeia română a știut să se facă purtătoare a unei tradiții încărcată de optimism și de speranță,într-un regulat proces de reînnoire,ce se pierde în timp.

Wikipedia>>>„Mărțișorul este un mic obiect de podoabă legat de un șnur împletit dintr-un fir alb și unul roșu, care apare în tradiția românilor și a unor populații învecinate. Femeile și fetele primesc mărțișoare și le poartă pe durata lunii martie, ca semn al sosirii primăverii.”

Faptul că termenul Mărțișor nu are o corespondență decât în traducerea bulgară Martenița/Мартеница delimitează clar zona balcanică și împrejrimile sale,ca teritoriu unde obiceiul Mărțișorului se manifestă.

Cu prilejul lansării acestui eveniment se dorește menținerea obiceiului de a purta Mărțișor în rândul membrilor comunităților românești din afara granițelor precum și sensibilizarea altor culturi în legătură cu acest obicei,astfel încât Mărțișorul să devină un real mesager al tradițiilor românești și un adevărat creator de punți și legături sufletești între români,oriunde s-ar afla.

*EXPO Mărțișor –2013 Lucca– Italy –Mărțișor – 2013

Lucrările ce vor fi trimise la Concurs vor participa la EXPO Mărțișor –2013:

Centul Cultural Agorà în perioada 1-8 martie a.c.

Real Collegio~Lucca è Donna~   8-10 martie a.c.

*Concursul Mărțișor—2013 –premiază  originalitatea!

               …participă și Tu!

este acceptată orice formă de manifestare artistică originală de dimensiuni miniaturale care nu a fost expusă sau care nu  a partcicipat la alte concursuri:>>Tema Mărțișor<<

Perioada de desfășurare a concursului este cuprinsă între 28 ianuarie — 28 februarie 2013  (h:24.00-ora României)

Concursul este destinat tuturor vorbitorilor de limba română din România și toate colțurile lumii fără deosebire de sex,etnie,orientare politică,sexuală sau religioasă care au depășit  vârsta  de 18 ani la momentul înscrierii la concurs.

Cei interesați se pot înscrie la e-mail: infomartisor2013@gmail.com

optând numai pentru o anume secțiune și precizând modalitatea de exprimare artistică aleasă (ex.mărțișor,fotografie,colaj,video,poezie,haiku ș.a.)precizând:

nume+prenume,vârstă,ocupație,adresă,mail și/sau telefon.

În urma înscrierii se va  primi confirmarea înregistrării + Codul de Participare la concurs,precum și detaliile pentru fiecare secțiune.

 *Premiul pentru fiecare secțiune și modalitate artistică va consta într-o vacanță de cel puțin 7 zile în Casă de români.

De asemenea,se vor acorda numeroase alte premii speciale.

Se va publica un album cuprinzand cele mai apreciate dintre lucrările selecționate.

Rezultatele concursului vor fi anunțate public în data de 31 martie 2013.

Lista câștigătorilor Premiilor Vacanță și a Premiilor Speciale va fi făcută publică atât în rețeaua online cât și în mass-media.

Este exclusă participarea la concurs a familiarilor organizatorilor concursului și a membrilor juriului.

Lucrările trimise la concurs  nu vor fi returnate.

Sectiunea Mărțișor  A

este destinată creațiilor de mici dimensiuni care necesită suport material:ex.mărțișoare,desene,colaje,fotografii sau alte forme artistice.

Secțiunea Mărțișor  Y

destinată creațiilor cu suport digital  sau care se pot expedia via mail și se va desfășura în rețeaua internet:video,foto,poezie,haiku,povestiri etc.

Secțiunea Vintage

destinată în mod particular cadrelor didactice pentru mărțișoare„de colecție” + o povestire de maxim 999 caractere în care să se susțină cauza  unui elev cu merite școlare deosebite  pentru a obține o  bursă de studiu.

  Secțiunea Sponsor

se adresează acelor români din țară și străinătate care doresc să contribuie cu donații la alcătuirea fondurilor de premiere sau să susțină transportul și/sau să găzduiască  românii premiați la celelalte secțiuni de concurs + o povestire de maxim 999 caractere unde să povestească un episod  real din experiența de emigrant/imigrant sau după caz,despre relațiile stabilite cu românii care au emigrat.

Sectiunea Voluntariat

se adresează în mod paricular românilor ce  trăiesc în Provincia Lucca-Italia și împrejurimi care doresc să participe efectiv la organizarea și susținerea evenimentului.

 Precizare:în cazul în care la Secțiunea Sponsor se vor înscrie reprezentanți ai unităților ce fac parte din circuitul turistic:case de vacanță,pensiuni,B&B,agroturism,hoteluri,youth hostels etc.se va stabili un parteneriat și se va alcătui un mailing list pentru toți cei interesați în a-și promova activitatea și a face schimburi de informații.

Organizatorul își rezervă dreptul de a face modificări în organizarea evenimentului.

Datele cu caracter personal  vor fi tratate respectând Legea Privacy -196/2003.

Copyright Notification

Annunci

17 thoughts on “Proiectul Mărțișor-2013 EXPO-CONCURS

  • Draga Violeta,

   din pacate poti participa numai la o singura sectiune.Concursul a fost conceput tocmai pentru a da
   posibilitatea de a beneficia de o saptamana de vacanta cat mai multor persoane.Mult succes!

   • Bună ziua!
    Mulţumesc pentru promtitudinea cu care aţi răspuns solicitării mele. Da doresc să particip la acest concurs, la secţiunea “A”, cu câteva mărţişoare , creaţie proprie, lucrate tradiţional, adică aşa cum se făceau pe vremuri de înaintaşii noştri.
    Cu consideraţie,
    Violeta

 1. Anca ne spune:
  ( am bebe mic si e destul de greu sa ma organizez,pictez noaptea…sper sa ajung sa le trimit ca vreau sa fie cat pot de frumoase… ).Intrebarea mea este daca 28 februarie se considera data postei sau trebuie sa ajunga in Italia pana atunci ?
  Multumesc mult !!!

  Raspuns pentru Anca:
  Respira adanc…organizeaza-te cu calm cum stii mai bine,dar fara sa te neglijezi nici pe tine,nici micutul & Comp.!

  Simpla participare la concurs un asa de particular trebuie sa te incarce numai de bucurie si pozitivitate,nu?!…

  Daca vei reusi sa realizezi 3-4 si tu esti multumita,OK!

  Ca la toate concursurile conteaza data postei.Insa trebuie sa iei in calcul distanta si faptul ca trebuie sa ajunga in timp incat sa le putem expune.

  Mult,mult succes!

  Martisor 2013

  P.S.Preferam aceasta linie de comunicare oficiala pentru a pastra acea doza de impartialitate in raport cu toti/toate participantii/participantele la concurs.Multumiri!

 2. Buna ziua, m-am inscris la concurs, am trimis lucrarea prin posta pe 18 feb 2013 sper sa ajunga la dvs. la timp….de la posta mi s-a spus ca face cam 8 zile pe drum. Oricum ar fi ma bucur ca organizati, acolo departe de casa, un asa frumos concurs.

  • Mulțumim mult!

   Mulțumim Tuturor pentru participare și în egală măsură pentru aprecieri!
   ați înțeles spiritul acestui Concurs și asta ne bucură în mod deosebit.

   Din suflet,calde îmbrățisări! & MULT SUCCES tuturor și fiecăruia în parte!

   Mărțișor-2013

 3. Buna ziua,
  Sunt Manaila Gabriela si v-am trimis mail pentru inscriere si ieri si astazi.Acum astept raspunsul dumneavoastra cu codul de participare .

  • Nu am trimis nici un material, pt. ca astept c un cod. Va rog sa imi spuneti daca pot trimite materiale on-line si fara acest cod si cum trebuie sa procedez?
   Va multumesc !

 4. Mulțumim fiecăruia dintre participanți pentru interesul manifestat pentru Concursul Mărțișor-2013 asigurându-vă că am trimis TOATE Codurile de Participare așa cum este prevăzut de regulament.În caz contrar sunteți rugați să ne semnalați la >>>infomartisor2013@gmail.com
  Vă mulțumim!

  • Ediția 2013 a Concursului Mărțișor își închide porțile,dar se deschide și mai mult sufletește!Mulțumim tuturor participanților pentru deosebitele lucrări trimise și lăsăm juriului timpul de a decide.

   Invităm sponsorii să-și facă simțită prezența asigurându-i că Proiectul Mărțișor va crește și dura în timp.

   Sunteți invitați să vă înscrieți cât mai numeroși la ediția 2014!
   Înscriera in baza de date puteți să o faceți chiar de astăzi,cu specificarea că veți primi Codurile de Participare pentru ediția 2014 a Concursului Mărțișor n u m a i în momentul în care va fi lansată efectiv.
   &
   Vă dorim tuturor o Primăvară caldă și deosebit de plăcută!

   MULȚUMIRI deosebite pentru încurajările sau sprijinul primit în promovarea proiectului Echipei GARBO,Direcției Muzeului Național al Țăranului Român și de asemenea grupului de la România Pozitivă!

   Mărțișor-2013

   http://www.garbo.ro/articol/Cultura/13262/proiectul-martisor-2013.html

 5. Splendida initiativa, ma bucur asa de mult sa vad intersul atitor iubitori de frumos romanesc. Cu siguranta ca ne intereseaza si pe noi sa participam in 2014 – un grup de romani ce inca simt si cugeta in romaneste din indepartatul Mebourne. Sa ne tineti la curent cu procesul de inscriere va rugam 🙂

  • Dragă Ina,

   te salutăm cu drag pe tine și pe toți amici din Melbourne asugurându-vă că distanțele,oricare dintre ele subliniez,devin infinit mai mici atunci când sufletul bate la unison!

   (…scriu și nu pot să-mi stăpânesc lacrimile…inițial gândeam să-mi cer chiar scuze pentru această personală destăinuire,dar următorul gând a învins și iată-l:o bucurie așa de mare trebuie negreșit împărtășită cu cei care cunosc bine cât cântărește în sufletul fiecăruia acestă d i s t a n ț ă,iar eu am acum curajul și onoarea de a împărtăși această bucurie pur românescă cu fiecare în parte…chiar dacă unicul fir ce ne leagă e atât de subtil și se numește atât de frumos d o a r pe românește…fir de Mărțișor!)

   Proiectul Mărțișor-2013 a fost gândit și lansat tocmai pentru a înlesni crearea de legături între Noi,românii,oriunde ne-am afla.Același va spiritul în care vom continua și în următoarele ediții,sperăm cât mai numeroase,și cu o participare apeciabilă la toate secțiunile anunțate.

   Vă dorim să vă păstrați Primăvară în suflet și să nu uitați nicând să o legați la piept-strâns!-cu…Fir Românesc,Fir de Mărțișor!…

   Mărțișor-2013

   P.S.Pot anunța deschis pe toti:participanți la Concursul Mărțișor-2013,simpatizanți și/sau susținători,membrii ai juriului sau simpli vizitatori ai paginilor de blog https://proiectulmartisor.wordpress.com/2013/01/25/proiectul-martisor-2013/ că…pariul acela cu mine,l-am câștigat deja!

   Vă mulțumesc din suflet pentru toate emoțiile cu care ați împletit firul de Mărțișor ce mi-ați dăruit,dragii mei români!

   • Bună ziua!

    Doresc să mă înscriu pentru anul 2014 la acest concurs dar la secţiunea “Sponsori”.

    Comuna noastră organizează anual, “FESTIVALUL ROMÂNILOR DE PRETUTINDENI” – la care participă români din diaspora. Acestă manifestare culturală a prins rădăcini şi anual, familia mea, cazăm români veniţi în localitatea noastră pentru a-şi produce actul cultural (cântece, jocuri populare păstrate în lada de zestre cu care au plecat pe alte meleaguri). Această cazare o facem în mod gratuit de fiecare dată, iar participarea voluntară cu bani şi muncă pentru pregătirea acestui eveniment (şi a altora), ne-a dat deja vechime. La aceasta manifestare culturală, au participat aprox. 150 de români din: Ungaria,Serbia, Bulgaria, Ucraina şi Moldova, ne-am simţit cu toţii bine chiar dacă a fost obositor şi pentru unii şi pentru alţii. Anul acesta vom caza iarăşi români din Serbia, dialectul vorbit de ei se aseamănă foarte mult cu dialectul vorbit de noi. Ecourile acestui festival răzbat prin timp diminuând spaţiul prin prieteniile care s-au legat, prin mesaje, urări şi amintiri plăcute. Şi noi şi oaspeţii ne simţim FRAŢI de CUIB, de LIMBĂ şi … uimitor este faptul că atunci (câteva zile), dispar graniţe, bariere , râmânând noi – FRAŢII.

    Pentru a vedea mai multe, accesaţi :http://www.covasint.ro/cultura.

    Cu consideratie,

    Violeta

   • Mulțumim din suflet,Violeta!…ție și familiei tale și tuturor acelora care știu să-și deschidă brațele așa cum se cuvine,care știu ce înseamnă să fii român în esență,și nu în exacerbarea naționalistă!

    Mărțișor-2013

    P.S.
    De aici înainte puteți conta pe prezența unui grup de români din Lucca…și,probabil :),pe unul chiar de la Melbourne!

   • Buna ziua!

    Va asteptam cu mult drag, in localitatea noastra si chiar am sa propun organizatorilor sa deschida si alte sectiuni ale festivalului, de ex. prezentarea unui eseu despre locul/localitatea/regiunea in care traiesc fratii nostrii romani.

    Cu consideratie, Violeta DUCA

Rispondi

Inserisci i tuoi dati qui sotto o clicca su un'icona per effettuare l'accesso:

Logo WordPress.com

Stai commentando usando il tuo account WordPress.com. Chiudi sessione /  Modifica )

Google+ photo

Stai commentando usando il tuo account Google+. Chiudi sessione /  Modifica )

Foto Twitter

Stai commentando usando il tuo account Twitter. Chiudi sessione /  Modifica )

Foto di Facebook

Stai commentando usando il tuo account Facebook. Chiudi sessione /  Modifica )

w

Connessione a %s...